Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ρούντολφ Ιλόφσκι (1922-2008)

Ο Ρούντολφ Ιλόφσκι (Rudolf Illovszky) ήταν Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, ο οποίος κατέκτησε εθνικούς τίτλους όντας προπονητής της εθνικής της χώρας του. Διακρίθηκε με τη Βάσας, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Επίσης, υπήρξε τεχνικός και σε ελληνικές ομάδες, όπως ο Πιερικός. Το γήπεδο της Βάσας φέρει το όνομά του και η ονομασία δόθηκε όταν ο Ιλόφσκι ζούσε.

Καριέρα

Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 21 Φεβρουαρίου του 1922. Ως παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΜΤΚ Βουδαπέστης. Στις αρχές της δεκαετίας του ' 40 μεταγράφηκε στη Βάσας, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε μέχρι που κρέμασε τα παπούτσια του (1955). Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τη Βάσας, στον πάγκο της οποίας εργάστηκε επιτυχώς τις περιόδους 1967-69, 1974-77, 1984-86 και το 1995. Από το 1966 ως το 1967 και από το 1971 ως το 1974 ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του, η οποία κατέκτησε ένα αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς. Το 1978-79 ήταν τεχνικός στην αυστριακή Αντμίρα Βάκερ. Από το 1970 ως το 1971 και ξανά από το 1980 ως το 1981 υπήρξε προπονητής του Πιερικού.
Απεβίωσε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, από πνευμονία, στη γενέτειρά του.

Τίτλοι

Ως παίκτης

με τη Βάσας
  • Κύπελλο Ουγγαρίας: 1955
  • Κύπελλο Mitropa : 1956

Ως προπονητής

Βάσας
  • Πρωτάθλημα Ουγγαρίας: 1961, 1962, 1965, 1977
  • Κύπελλο Ουγγαρίας: 1986
  • Κύπελλο Mitropa: 1960, 1962, 1965
Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ουγγαρίας
  • Αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο: 1972
  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1972: 4η θέση

Προσωπικά βραβεία

  • Βραβείο Μπέλα Μπάι: 2002
  • Σταυρός Ουγγρικής Δημοκρατίας (2007)
(Wikipedia)

Έφυγε ο Ρούντολφ Ιλόφσκι
Όταν την Παρασκευή το βράδυ με πληροφόρησαν ότι ο Ρούντολφ Ιλόφσκι είναι στο νοσοκομείο και η κατάσταση του είναι κρίσιμη δεν ήθελα να το πιστέψω. Τον έβλεπα 1 - 2 φορές το χρόνο όταν επισκεπτόμουν την Ουγγαρία.
Πήγαινα και τον έβρισκα στο γήπεδο της Βάσας όπου βρισκόταν κάθε μέρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 - 5 το απόγευμα) στις προπονήσεις της ομάδας και νόμιζα ότι αυτό έτσι θα 'ναι πάντα. Με μεγάλη αγωνία περίμενα να μάθω καλά νέα για την βελτίωση της υγείας του αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ.
Μας άφησε ο πολυαγαπημένος μας Ρούντι Μπάτσι (θείος Ρούντι). Τον γνώρισα το 1980 όταν ήρθε να εργαστεί στον Πιερικό. Προπονητής πετυχημένος με μεγάλη φήμη ένας θρύλος στην Ουγγαρία. Όταν έμαθα ότι αυτός θα 'ναι ο νέος μας προπονητής δεν μπορούσα να το πιστέψω.
Γνώρισα έναν σπάνιο άνθρωπο και επαγγελματία. Προπονητής μπροστά από την εποχή του, με έναν ιδιαίτερο δικό του τρόπο να μεταδίδει τις γνώσεις του. Αυστηρός, απαιτητικός και δίκαιος, αλλά ταυτόχρονα πολύ ανθρώπινος με τους ποδοσφαιριστές του. Ήταν από τους σπάνιους προπονητές που τον αγαπούσαν ακόμα και αυτοί που δεν έπαιζαν στην ενδεκάδα. Ένιωθα χρέος μου να τον μνημονεύσω με αυτά τα λίγα λόγια. Χάσαμε έναν εξαίρετο άνθρωπο και φίλο του Πιερικού.
Ρούντι Μπάτσι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
(Νίκος Κουρουζίδης)
Σταδιοδρομία:
Ρούντολφ Ιλόφσκι γεννήθηκε στις 21.02.1922 στη Βουδαπέστη. Παρότι τα πάντα τον συνδέουν με τη Βάσας, το ποδόσφαιρο το άρχισε στην ΜΤΚ Βουδαπέστης. Το 1941 μεταγράφηκε στη Βάσας όπου και έπαιξε μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1955. Σε 270 παιχνίδια Α' Εθνικής επέτυχε 87 γκολ. Τρεις φορές χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Ουγγαρίας. Το 1957 έγινε για πρώτη φορά προπονητής της πρώτης ομάδας της Βάσας. Το 1966 γίνεται βοηθός προπονητή στην Εθνική Ουγγαρίας με ομοσπονδιακό προπονητή τον Λάγιος Μπαρότι.
Επιστρέφει στην Βάσας και εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στις περιόδους 1967 - 69, 1974 - 77, 1984 - 86 και τελευταία 73 ετών, το 1995 όταν τον κάλεσαν να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό πράγμα το οποίο και επέτυχε.
Με την Βάσας, 4 φορές πρωταθλητής Ουγγαρίας στην Α' Εθνική, 2 φορές κέρδισε το Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης και μια φορά το Κύπελλο Ουγγαρίας.
Στην Εθνική Ουγγαρίας εργάστηκε δύο φορές το 1966 - 67 και το 1971 - 74. Η Εθνική Ουγγαρίας με ομοσπονδιακό προπονητή τον Ιλόφσκι παίρνει δεύτερη θέση στην ολυμπιάδα του Μονάχου και τέταρτη θέση στο Κύπελλο Ευρώπης.
Εργάστηκε ακόμα στον Πιερικό το 1970 - 71 και το 1980 - 81, στην Αυστριακή Admira Wacker το 1978 - 79.
Το 1995 μετά από 445 Α' Εθνικής αποσύρετε από τη θέση του προπονητή αλλά όχι από την Βάσας. Διατέλεσε τεχνικός διευθυντής, μέλος του προεδρείου και τεχνικός σύμβουλος, θέση την οποία είχε μέχρι τελευταία.
Δέχτηκε σπάνια τιμή (ακόμα εν ζωή) ονομάζοντας το γήπεδο της Βάσας με το επίθετό του, Στάδιο Ιλόφσκι.
Χρίστηκε επίτιμος πολίτης του 13ου Διαμερίσματος της Βουδαπέστης (έδρα της Βάσας).
Τιμήθηκε με δύο σημαντικά βραβεία, το 1995 και 2002 και στις 15 Μαρτίου του 2007 στην Ουγγρική Βουλή παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνολική προσφορά του στον ουγγρικό αθλητισμό τιμώντας τον με τον Σταυρό της Ουγγρικής Δημοκρατίας.
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΙΛΟΦΣΚΙ

Πέθανε από πνευμονία ο 86χρονος δάσκαλος του ποδοσφαίρου Ρούντολφ Ιλόφσκι
Ένας από του ξένους προπονητές που αγαπήθηκε από τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της Πιερίας, ο δάσκαλος όπως τον αποκαλούσαν οι ποδοσφαιριστές, ο Ρούντολφ Ιλόφσκι πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης μετά από πνευμονία.
Ο Ιλόφσκι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και πέθανε χθες το πρωί.
Δεν αποφασίστηκε πότε θα γίνει η κηδεία του. Στην Ουγγαρία οι κηδείες δεν γίνονται αμέσως αλλά μετά την παρέλευση κάποιων ημερών.
Χθες στο Εθνικό Στάδιο της Ουγγαρίας τον ΝΕΠ Στάδιο της Βουδαπέστης έγινε κάτι σαν επιμνημόσυνη δέηση γεγονός που δείχνει τη μεγάλη προσωπικότητα του Ρούντολφ Ιλόφσκι στην Ουγγαρία.
Ποιος ήταν ο Ρούντολφ Ιλόφσκι
Ο Ρούντολφ Ιλόφσκι γεννήθηκε στις 22-2-1922 στη Βουδαπέστη και θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Βάσας στην πολύχρονη ιστορία της μεγάλης αυτής ομάδας της Βουδαπέστης. Με προπονητή τον Ρούντολφ Ιλόφσκι η Βάσας πήρε πρωτάθλημα Ουγγαρίας. Εργάστηκε στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας από το 1971 έως το 1974. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 η εθνική Ουγγαρίας παίρνει το ασημένιο μετάλλιο ενώ την ίδια χρονιά η Εθνική κατέλαβε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στο Βέλγιο.
Με την Βάσας κατέκτησε το Κύπελλο «Μitropa» των ομάδων της κεντρικής Ευρώπης.
Είναι ο προπονητής που αν και ζούσε δόθηκε το όνομά του στο γήπεδο της Βάσας που από το 2002 ονομάζεται γήπεδο Ρούντολφ Ιλόφσκι. Η ονομασία έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το 2002.
Ο Ρούντολφ και ο Πιερικός
Είναι όπως αναφέραμε και στην αρχή ρου ρεπορτάζ ο ξένος προπονητής που αγαπήθηκε από όλους, φιλάθλους, ποδοσφαιριστές κι παράγοντες και ο ίδιος αγαπούσε την Κατερίνη πάρα πολύ και γι’ αυτό συνήθιζε τις διακοπές του να τις κάνει στην Κατερίνη.
Η τελευταία φορά που ήρθε στην Κατερίνη ήταν τον Ιούλιο του 2006 και ήταν παρών και στον Αγιασμό της ομάδας μαζί με τη σύζυγό του.
Συλλυπητήρια της ΠΑΕ Πιερικός






Τα μέσα ενημέρωσης:
gazzetta.gr: Απέραντη θλίψη για Ιλόφσκι
novasportfm.gr: Απεβίωσε ο Ιλόφσκι
exedrasports.gr: Το ουγγρικό ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό του Ρούντολφ Ιλόφσκι
mikriliga.com: Θλίψη για τον θάνατο του παλιού προπονητή του Πιερικού, Ρούντολφ Ιλόφσκι
sport.gr: Ο θάνατος του Ρούντολφ Ιλόφσκι συγκλόνισε την οικογένεια του Πιερικού
champions-day.gr: Ημέρα πένθους ήταν η Τρίτη για την οικογένεια του Πιερικού
Το στάδιο της Βάσας πήρε το όνομά του:

















Ο Πρόεδρος της FIFA, θρηνεί τον θάνατο του
Rudolf Illovszky(FIFA.com) Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008
Ο Rudolf Illovszky, ένας από τους παίκτες-αστέρια της Ουγγαρίας του 20ου αιώνα, απεβίωσε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008. Ο Illovszky, ο οποίος υπέκυψε σε πνευμονία στην ιδιαίτερη πατρίδα του της Βουδαπέστης, ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ουγγρικού ποδοσφαίρου, τόσο ως παίκτης και προπονητής.
Ο Πρόεδρος της FIFA, ήταν πολύ λυπημένος από την είδηση και απέτισε φόρο τιμής στον εμβληματικό πρώην προπονητής Vasas SC. "Θα μείνει στη μνήμη ως ένας ολοκληρωμένος ηγέτης στην ποδοσφαιρική άποψη και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου ανθρώπινες αρετές του επέτρεψε να αφήσει το σημάδι του με το άθλημα», είπε ο Joseph S. Blatter σε συλλυπητήρια επιστολή προς τις ουγγρική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

"Εκ μέρους της FIFA και όλης της οικογένειας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα ήθελα να απευθύνω τα συλλυπητήριά μας προς την ουγγρική ποδοσφαιρική κοινότητα , για την Vasas Sport Club και κυρίως στην οικογένεια και τους φίλους του Rudolf Illovszky," πρόσθεσε ο Μπλάτερ.

Ο Illovszky έμεινε με τη Vasas SC σε όλη τη σταδιοδρομία του, σκοράροντας 87 γκολ σε 270 αγώνες στην αριστερή πτέρυγα, κερδίζοντας το ουγγρικό Κύπελλο το 1955 και το Mitropa Cup το επόμενο έτος. Κλήθηκε τρεις φορές πριν από την στροφή στην προπόνηση, κυρίως με Vasas SC, και την ουγγρική εθνική ομάδα, την οποία οδήγησε σε ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Ποδόσφαιρο Ανδρών τουρνουά το 1972, καθώς και την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα την ίδια χρονιά.

2 σχόλια:

  1. Αυτό που θα μου μείνει απο τον "δάσκαλο" Ιλόφσκι είναι η διάταξη της ομάδας μας σ΄έναν αγώνα κύπέλου με τον Ολυμπιακό, που παρα την βαριά ήττα η εμφάνιση ήταν εντυπωσιακή ενώ η πρωτοπορία είχε να κάνει με τον ρόλο του Αδαμόπουλου που ήταν ένας libero μπροστά από την άμυνας (ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ-ΕΥΜΟΡΦΙΔΗΣ-ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΗΣ-ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν μιλάς για το 5-0 Κώστα θα ψάξω να το βρω.
    Πρέπει να ήταν το 1980.
    Θα το βρω και θα το αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή