Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

8/4/1979: Ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Βαρνάβας επικεφαλής του αγώνα κατά του άδικου υποβιβασμού του Πιερικού

Το μεγαλείο του Πιερικού μας έχει πολλές και πολύπλευρες διαστάσεις. Το 1979 κοντά στο πλευρό της ομάδας μας στάθηκε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ως επικεφαλής, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Σίμο Χαραλαμπίδη, στο Παμπιερικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Πιερικού, στις 8/4/1979, με αφορμή την άδικη απόφαση του υποβιβασμού της ομάδας στην ερασιτεχνική κατηγορία. Δεν θα μείνουμε στις χιλιάδες λαού που συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο στάδιο και έδειξαν τη δύναμη και την μαζικότητα του κόσμου. Δεν θα κάνουμε αναφορά για τα καταστήματα και τα γραφεία που έμειναν κλειστά και για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία. Θα σταθούμε στην αυθόρμητη κίνηση ενός ιεράρχη που στάθηκε δίπλα στην ομάδα μας σε εκείνη τη δύσκολη και δυσάρεστη συγκυρία.

Μπορεί να αντιληφθεί ένας νέος της σημερινής εποχής πόσο μεγάλη απήχηση είχε στην κοινωνία ο Πιερικός, εκείνα τα χρόνια, για να τον στηρίζει ακόμη και ο Μητροπολίτης της πόλης;
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τζωρτζάτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1918. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1939 και αναγορεύθηκε διδάκτορας της ίδιας Σχολής το 1952. Ως κληρικός διετέλεσε Ιεροκήρυκας, στρατιωτικός ιερέας, Καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Στις 28 Μαρτίου 1954 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Εκοιμήθη στη Θεσσαλονίκη στις 19 Αυγούστου 1985.
Με αυτή τη λιτή αναφορά ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού τιμά και σέβεται τον αείμνηστο ποιμένα και ιεράρχη Βαρνάβα Τζωρτζάτο.
*Φωτογραφίες από την έκδοση 30 Χρόνια Πιερικός.

1 σχόλιο: