Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

1982: Η χρονιά που σημάδεψε την ιστορία του μπάσκετ της Κατερίνης - Ο Πιερικός στο μπαράζ της Λάρισας και η άνοδος στην Ά εθνική

Η ομάδα μπάσκετ του Πιερικού, την περίοδο 1981-1982, έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα. Μάθαμε τι θα πει μπάσκετ στην Κατερίνη με τον Χελιδώνη, τον Πετρίδη, τον Βαφείδη, τον Χοτοκουρίδη, τον Παπαπέτρου, τον Νάστο, τον Καλαντίδη, τον Γκοτζαμάνη, τον Μπουμπουλέντρα, τον Μιχαηλίδη. Ονόματα θρύλοι για τον αθλητισμό της Κατερίνης και τον Πιερικό. Προπονητής ο Γιώργος Αντωνακόπουλος. Ψυχή και ακούραστος εργάτης ο τότε έφορος και Πατριάρχης του Πιερικού μπάσκετ, ο υπέροχος άνθρωπος Αλέκος Τσιώτσιος.
Θεέ μου! Τι Χρονιά ήταν αυτή! Τι ομάδα θαυμάσαμε!
Το μπαράζ στη Λάρισα με αντίπαλο τον Νέστωρα Θεσ/νικης τον Απρίλη του '82 αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες του σωματείου μας στην ιστορία του και συγκεκριμένα για το τμήμα του μπάσκετ τον σπουδαιότερο. Η νίκη και η άνοδος στην Ά εθνική ήταν μοναδική επιτυχία για επαρχιακή ομάδα.
Παραθέτω μερικά αποσπάσματα και φωτογραφίες από την έκδοση του ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ, ''30 Χρόνια Πιερικός'':
*Το όνειρο όλων των παραγόντων και παικτών της Πιερικής ομάδας υλοποιήθηκε με το σφύριγμα της λήξης του μπαράζ.
*Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε τέτοια εκστρατεία για αγώνα μπάσκετ στην Κατερίνη, κατα τους υπολογισμούς μας το κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας θα πρέπει να φιλοξένησε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στις 2000 Κατερινιώτες. Δεν σταματήσανε στιγμή οι φίλαθλοι καθόλη τη διάρκεια του αγώνος να παροτρύνουν με συνθήματα την ομάδα μας.
*Αγώνες και προσπάθειες 13 ετών δικαιώνονται το Σάββατο το βράδυ.
*Η νίκη είναι έργο όλων των παικτών, του προπονητού, παραγόντων και φιλάθλων.
*Εργατικός, έξυπνος και αποφασιστικός ο προπονητής Γ. Αντωνακόπουλος ήταν ο θεμελιωτής αλλά και ο θριαμβευτής της νίκης του μαραθώνιου της Β' εθνικής.
*Απερίγραπτη είναι η συμβολή του έφορα κ. Αλέκου Τσιώτσιου που προσφέρει επι σειρά ετών τις υπηρεσίες του στο μπάσκετ της Κατερίνης.
*Ο Γιώργος Γκοτζαμάνης μας είπε κλαίγοντας από χαρά: ''Τάχω χαμένα". ''Την νίκη μας τη χαρίζουμε στους φιλάθλους μας, στον προπονητή μας και στον έφορο κ. Αλέκο Τσιώτσιο. Αυτοί μας βοήθησαν και το πήραμε. Ήταν το όνειρο μας, πετύχαμε. Η Κατερίνη μας συμπαραστάθηκε''.
* Ο Κώστας Βαφείδης μας είπε: '' Το πρωτάθλημα αφιερώνεται στον Έφορο κ. Αλέκο Τσιώτσιο και στον κόσμο της Κατερίνης''.
*Ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου ο Αργύρης Παπαπέτρου μας είπε:'' Είμασταν καλύτεροι, δίκαια κερδίσαμε. Το μπάσκετ έχει σωστή υποδομή στην πόλη μας και βρίσκεται σε άνοδο και υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι θα το κρατήσουν ψηλά''.
*Ο ''χίππυς ο φονιάς'', όπως αποκαλούν τον Γιώργο Χελιδώνη οι φίλαθλοι μας, είπε:'' Ήταν ντέρμπυ δυνατό και νευρώδες. Η ψυχή μας έδωσε την νίκη. Η συμπαράσταση των φιλάθλων, της διοικήσεως και η σωστή προετοιμασία από τον προπονητή μας φέρανε στην Α' εθνική''.
* Η χρυσή αλλαγή ο Γιώργος Πετρίδης πιστεύει ότι: '' Η ποιότητα του παιχνιδιού ήταν χαμηλή. Εμείς ήμασταν καλύτεροι και κερδίσαμε δίκαια. Η σωστή ψυχολογική και σωματική προετοιμασία μας φέρανε τη νίκη και την άνοδο. Ευχαριστώ τον προπονητή μου, τη διοίκηση και όλο το φίλαθλο κόσμο''.
*Κατα την ώρα του αγώνος έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ του Χελιδώνη και του Παναγιωτίδη: Παναγιωτίδης: '' θα σας κερδίσουμε'' . Χελιδώνης: ''τι προσπαθείς να με μαρκάρεις αφού δεν μπορείς ή από την μια πλευρά ή από την άλλη θα σου ξεφύγω''. Η έκβαση του αγώνος δικαίωσε τον Χελιδώνη αφού με τους 28 πόντους που πέτυχε ήταν ο σκόρερ του αγώνος.
* Διακρίναμε τον καλαθοσφαιριστή του Πιερικού Παπαπέτρου να κλαίει από χαρά μετά το τέλος του αγώνα όταν δεχόταν τα συγχαρητήρια από τους γονείς και την αδελφή του. Ενώ και λίγο παραπέρα το ίδιο συνέβαινε και με τους Γκοτζαμάνη - Μιχαηλίδη. Αλλά και στην κερκίδα ήταν εύκολο να δεις ότι τα μάτια ήταν βουρκωμένα.
*Μετά το σφύριγμα της λήξης ο πάγκος, οι παίκτες του Πιερικού που αγωνιζόταν στο γήπεδο και οι φίλαθλοι γίνανε κουβάρι, ενώ στην κερκίδα επικρατούσαν συνθήματα όπως το Π ολέ, το σεισμός σεισμός ΠΙΕΡΙΚΟΣ, είμαστε πρωταθλητές, Νέστορα πονάς γι ' αυτό και δεν μιλάς γιατί σήμερα κι εσύ βλέπεις τον πρωταθλητή''.
* Στην πλατεία της Κατερίνης αργά το βράδυ είχε στηθεί ολόκληρο πανηγύρι και οι πάντες περίμεναν να φθάσουν οι νικητές. Με την άφιξη της αποστολής εσείσθη η ατμόσφαιρα με την ιαχή: ''απόψε γιορτάζει η Κατερίνη''.
* Από το 100 μαθεύτηκε πρώτα η είδηση της επιτυχίας του Πιερικού στην πόλη μας και αμέσως εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη με γρήγορο ρυθμό.
* Μετά τον αγώνα έδωσαν συνεντεύξεις στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο προπονητής κ. Αντωνακόπουλος και οι καλαθοσφαιριστές Χελιδώνης, Καλαντίδης.

Θεέ μου, τι απίστευτες κι αξέχαστες στιγμές! Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και δάκρυα χαράς για το μπάσκετ του Πιερικού.
Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού υποκλίνεται στους μεγάλους θριαμβευτές εκείνης της βραδιάς του Απρίλη του 1982 και εύχεται οι νέοι άνθρωποι της Κατερίνης να ζήσουν ανάλογες στιγμές έπαρσης και δόξας.
Το αφιέρωμα στην σπουδαία εκείνη ομάδα, όπως και στην υπόλοιπη ιστορία του μπάσκετ του Πιερικού θα συνεχιστεί με περισσότερα αρχεία, φωτορεπορτάζ, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αποκόμματα εφημερίδων και συνεντεύξεις.


1 σχόλιο: