Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

O ΜΕΓΑΛΟΣ Γιάννης Μίσκος

Με μεγάλη χαρά, τιμή και δέος επισκέφτηκα, απρόσκλητος, το Γιάννη Μίσκο. Στις πρώτες μου λέξεις διέκρινα ένα δισταγμό και μια καχυποψία στην έκφραση του. Μόλις συστήθηκα και στο άκουσμα των λέξεων Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού, το βλέμμα του άλλαξε όψη και ένα μικρό, αλλά αληθινό χαμόγελο μου έδωσε το θάρρος να τον προσεγγίσω βαθύτερα και ο ίδιος κατάλαβε άμεσα τα ειλικρινή κίνητρα της επίσκεψης μου.
Ο Γιάννης Μίσκος κατάγεται από την Αριδαία και ήρθε στον Πιερικό το 1977 από τον τοπικό Αλμωπό. Σημείωσε με τον Πιερικό 124 γκόλ. Το 11 το καλό συνόδευε την πλάτη του στα παιχνίδια του Πιερικού. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο στον Πιερικό το 1983, για λόγους που δεν ήθελε να μου αναφέρει.
Τον ρώτησα ποιές στιγμές στην καριέρα του στον Πιερικό θα του μείνουν αλησμόνητες. Μου ανέφερε τρείς.
Η δωροδοκία του 1979 και ο υποβιβασμός στην ερασιτεχνική κατηγορία έμεινε χαραγμένη στη μνήμη του ως μια πολύ άδικη απόφαση για την ομάδα της Κατερίνης, καθώς ο Πιερικός κέρδισε καθαρά το παιχνίδι εντός αγωνιστικού χώρου και τα υπόγεια ρεύματα "έριξαν" την ομάδα και της στέρησαν την άνοδο στην Α' εθνική.
Αξέχαστη στιγμή θα του μείνει ένα γκόλ που πέτυχε με αντίπαλο την Καβάλα στην Κατερίνη, όπου ο Πιερικός κατέκτησε τη νίκη και ταυτόχρονα τη σωτηρία, καθώς τότε υποβιβάζονταν από τη Β' εθνική 10 ομάδες. Χρονολογία δεν θυμάται, αλλά μάλλον πρόκειται για τη περίοδο που διαλύονταν ο βόρειος και ο νότιος όμιλος και γινόταν η κατηγορία ενιαία. (Όποιος θυμάται περισσότερα ας συνδράμει).
Ο Γιάννης Μίσκος θυμάται επίσης ένα πιστό φίλο του Πιερικού, τον Γιώργο Χ. (μέλος του συλλόγου μας), που ακολουθούσε την ομάδα παντού.
Είναι βέβαιο ότι από τη συνάντηση μας συγκινήθηκε, κατάλαβα ότι κρατάει πολλά πράγματα μέσα του που τον στεναχωρούν αλλά δεν θέλει να τα εξωτερικεύσει και το σημαντικότερο απ' όλα, και με δική του πρωτοβουλία, θα επικοινωνήσει μαζί μας για να μας καταθέσει ότι υλικό διαθέτει για τον Πιερικό.
Τέλος με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων, εύχεται υγεία σε όλο τον κόσμο, εύχεται στον Σ.Φ.Ι.Π. να πετύχει το στόχο του και στον Πιερικό να βρεί τον δρόμο του.
Γιάννη Μίσκο σ' ευχαριστούμε πολύ.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης
Αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ι.Π.

7 σχόλια:

  1. η Αριδαια δεν σε ξεχναει μεγαλε σκορερ αετε των γηπεδων! Τυχερος ο Πιερικος που σε χαρηκε και τιμησες τη φανελα του! Χρονια πολλα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η σαιζον ειναι 1982-83 σε εναν αγωνα που ολοι ελεγαν οτι θα ερθει ισοπαλια. στα τελειωματα σκοραρε ο γιανναρος. ηταν κ την επομενη χρονια στην ομαδα. προχειρα θυμαμαι εναν αγωνα με την προοδευτικη που επαιξε, νομιζω εβαλε κ γκολ κ κερδισαμε 4-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω πως να το αιτιολογήσω, αλλά νιώθω ότι ο Γιάννης, ο Γιάννης μας, δεν έτυχε της αναγνώρισης που του έπρεπε.

    Θυμάμαι μια εποχή στην τελευταία τάξη στο σχολείο, οι συμμαθητές μου στον Κορυδαλλό εκείνη τη χρονιά, με φώναζαν Μίσκο... Δικαιολογημένα βέβαια, αφού τους είχα ζαλίσει με τον παικταρά μας. Άσε που είχα γεμίσει τους τοίχους της τάξης και τα θρανία, γράφοντας με ανεξήτιλο μαρκαδόρο "Μίσκος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι,Κρόνιε! Τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε πολύ!Ισως γιατί ήταν πολύ αγνός κι αληθινός! Κι έγινε γρήγορα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους. Διορθώσανε το σάιτ της ηχούς, κι έτσι κατάφερα και βρήκα το ματς για το οποίο μιλούσε ο Γιάννης μας.
    Περίοδος 1982-83. 28η αγωνιστική. 27 Μαρτίου 1983. Πιερικός-Καβάλα 1-0. Το γκολ στο 87'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Σάκη, ο αγώνας που αναφέρεις, το 4-1 με την Προοδευτική, ήταν για την 24η αγωνιστική της περιόδου 83-84 κι έγινε στις 26/2/84.
    Ο Γιάννης μπήκε σαν αλλαγή στο 79', και στο 86' πέτυχε γκολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή