Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

1962 (1/1-1/4)

 Έγραφα προχτές για τους πρώτους αγώνες του Πιερικού, αγώνες που έγιναν μέσα στο 1961. Φεύγοντας το 1961 μας άφησε στην πρώτη θέση του ομίλου μας, στο πρωτάθλημα της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Από αυτό το πρωτάθλημα προκρίθηκαν οι πρώτες τρεις ομάδες για την επόμενη φάση. Μαζί με μας προκρίθηκε η Βέροια και ο Εδεσσαϊκός. Μαζί με άλλες 3 ομάδες συμπληρώθηκε ο νέος όμιλος πλέον, νέο πρωτάθλημα. Η ΕΠΟ είχε αποφασίσει την δημιουργία μόνιμου Εθνικού πρωταθλήματος Β' Εθνικής την επόμενη χρονιά. Είχε αποφασιστεί ακόμα, ότι από αυτόν τον όμιλο οι 4 πρώτοι θα κέρδιζαν και την συμμετοχή τους στο νέο μόνιμο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Εννοείται βέβαια ότι ο πρώτος αυτού του ομίλου θα προχωρούσε στα τελικά μαζί με τους πρώτους των άλλων ομίλων, διεκδικώντας την άνοδο στην Α' Εθνική.
 Ο πρώτος αγώνας κληρώθηκε να είναι στην Βέροια, την μοναδική ομάδα που μας είχε κερδίσει στην προηούμενη φάση. Αυτή την φορά κερδίσαμε με 2-1. Ακολούθησαν άλλοι 7 αγώνες, 4 νίκες και 3 ισοπαλίες, και εξασφαλίσαμε θέση μέσα στους 4 πρώτους. Ο ένατος, ήταν ένας καθοριστικός αγώνας με τον Ολυμπιακό Κοζάνης εκτός έδρας. Ο νικητής κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφάλιζε την πρώτη θέση του ομίλου.
 Σ' ένα εχθρικό περιβάλλον με πολύ ξύλο, η ομάδα μας στάθηκε όρθια, έφερε ισοπαλία 1-1 και διατήρησε και την πρωτοπορία στον όμιλο με ένα βαθμό. Έτσι φτάσαμε στο τελευταίο ματς, πάλι εκτός έδρας με τον Εδεσσαϊκό, που τον είχαμε κερδίσει μέχρι τότε και στα 3 ματς που παίξαμε μαζί του. Ο Πιερικός ήθελε νίκη για να τερματίσει πρώτος στον όμιλο και να συνεχίσει. Ο Εδεσσαϊκός από την πλευρά του ήθελε κι αυτός νίκη, για να έχει ελπίδες κατάκτησης της 4ης προνομιούχου θέσης. Την ίδια μέρα υπήρχε κι άλλο ντέρμπι, μεταξύ Κοζάνης και Βεροίας. Η Κοζάνη ήθελε νίκη για να μας περάσει αν στραβοπατήσουμε, ενώ η Βέροια ήθελε τουλάχιστον ισοπαλία για να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση.
 Ο Εδεσσαϊκός παθιασμένος κατάφερε και μας κέρδισε. Ευτυχώς στο άλλο ματς η Βέροια πέτυχε τον στόχο της και ήρθε ισόπαλη του Ολυμπιακού Κοζάνης. Έτσι τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλο, ισοβαθμώντας όμως με την ομάδα της Κοζάνης. Ο κανονισμός της ΕΠΟ τότε έλεγε ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούσε μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο, κι αν ερχόταν ισοπαλία στο μπαράζ, προκρινόταν η ομάδα που είχε τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων στον όμιλο.
 Η ΕΠΟ όρισε το παιχνίδι να γίνει την Πρωταπριλιά στο γήπεδο του Άρη στην Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε χιλιάδες κόσμο είχε μέσα το γήπεδο, κι άλλες δέκα έξω, στα καφενεία, τις ταβέρνες και σκαρφαλωμένους πάνω στα δέντρα. Σ' ένα παιχνίδι και πάλι σκληρό, με νεύρα, με αποβολές, ο Πιερικός ήθελε τουλάχιστον την ισοπαλία -αφού υπερείχε στην διαφορά τερμάτων-. Κέρδισε όμως, με γκολ του Κεφαλίδη στο 90', και πήρε πανάξια την πρόκριση για τους τελικούς. Εκεί, σε λίγες μέρες, θα πάλευε με τον Ηρακλή Καβάλας, τον Ηρακλή Σερρών, τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Λαρισαϊκό, για την πρώτη θέση που θα οδηγούσε στην Α' Εθνική.

(αρχείο Αθλητικής Ηχούς)

 Συνοπτικά τα αποτελέσματα στο διάστημα 1/1 έως 1/4/1962 ήταν:
7/1/1962 Βέροια - Πιερικός 1 - 2 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
21/1/1962 Πιερικός - Άρης Καστοριάς 2 - 0 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
28/1/1962 Άρης Πτολεμαΐδος - Πιερικός 1 - 1 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
4/2/1962 Πιερικός - Ολυμπιακός Κοζάνης 1 - 1 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
7/2/1962 Πιερικός - ΑΕ Χαριλάου 3 - 1 Κύπελλο Ελλάδος
11/2/1962 Πιερικός - Εδεσσαϊκός 3 - 0 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
18/2/1962 Πιερικός - Βέροια 1 - 0 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
25/2/1962 Αρης Καστοριάς - Πιερικός 1 - 1 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
4/3/1962 Πιερικός - Άρης Πτολεμαΐδος 2 - 0 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
11/3/1962 Ολυμπιακός Κοζάνης - Πιερικός 1 - 1 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
18/3/1962 Εδεσσαϊκός - Πιερικός 1 - 0 Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά)
21/3/1962 Πιερικός - Μακεδονικός Θεσ/νίκης 6 - 3 Κύπελλο Ελλάδος
1/4/1962  Πιερικός - Ολυμπιακός Κοζάνης 1 - 0 Ν Πρωτάθλημα Β' Εθνικής (3ος όμιλος Βορρά) Μπαράζ
(συνεχίζεται...)

Στέλιος Καραγεώργης

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στον Κρόνιο, για μια ακόμη φορά.
    Όσοι κάνουν όνειρα είναι ξύπνιοι.
    Ας ξυπνήσουν κάποτε κι αυτοί που κοιμούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή