Με το που γεννήθηκε ο Πιερικός, εκτός από το περίεργο περιφερειακό πρωτάθλημα (ανάλογο της σημερινής Β' Εθνικής) που συμμετείχε, έλαβε μέρος και στο κύπελλο Ελλάδος. Την χρονιά εκείνη έλαβαν μέρος 406 ομάδες.
Στον πρώτο του αγώνα του για το κύπελλο, κέρδισε την Δόξα Αλεξανδρείας 14-0,στις 22 Οκτωβρίου 1961.
Επόμενος αγώνας των προκριματικών του κυπέλλου ήταν στις 29 Νοεμβρίου 1961 στην Κατερίνη με τον Μέγα Αλέξανδρο Βεροίας και τον κέρδισε 11-0 (ημίχρονο 8-0).
Τρίτος προκριματικός γύρος, κληρώθηκε παλι γηπεδούχος να παίξει με τον Εθνικό Αιγινίου στις 26 Δεκεμβρίου 1961. Λόγω της ημέρας στις εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν αναφέρεται τίποτα, αλλά θα βρούμε την άκρη μάλλον, μέσω αρχείων τοπικών εφημερίδων. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Πιερικός κέρδισε, αφού συμμετείχε στην επόμενη φάση.
Τέταρτος προκριματικός στην Κατερίνη και πάλι, αυτή τη φορά με την ΑΕ Χαριλάου. Το ματς έπειτα από αναβολή λόγω καιρού, έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1962. Αυτή τη φορά δεν έγινε αστρονομικό σκορ, λόγω του ότι η ομάδα κατέβηκε με πολλούς αναπληρωματικούς. Μετά από ένα άκαρπο πρώτο ημίχρονο, κερδίσαμε 3-1 με γκολ των Μπίκα, Καραφουλίδη και Αμανατίδη. Η εντεκάδα: Κουτσάκης, Μαυρομάτης, Κεφαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Καρανταγελίδης, Μπίκας, Αμανατίδης, Καραφουλίδης και Τσίρος.
Στην φάση των 64 αντιμετώπισε τον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη και πάλι. Προηγήθηκε 2 φορές ο Μακεδονικός 0-1 και 1-2, για να κλείσει το ημίχρονο ισόπαλο 2-2. Στην επανάληψη ο Πιερικός καταιγιστικός ανεβασε το σκορ σε 6-2, για να λήξει τελικά 6-3. Από 2 γκολ πέτυχαν οι Αμανατίδης, Μπίκας και Καραφουλίδης. Η σύνθεση: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Καραφουλίδης, Θεοδωρίδης, Αμανατίδης, Μπίκας και Τσίρος. Ο αγώνας έγινε στις 21 Μαρτίου 1962.
Στην φάση των 32 έπαιξε με την Δόξα στην Δράμα και ήρθε ισόπαλος 1-1 στις 8 Απριλίου 1962. Προηγήθηκε η Δόξα και ισοφάρισε ο Πιερικός με τον Φουλίδη.
Έγινε επαναληπτικός στην Κατερίνη όπως όριζαν οι κανονισμοί στις 22 Απριλίου. Εντυπωσιακός ο Πιερικός κέρδισε με 3-1. Προηγήθηκε με τον Αμανατίδη στο 1', ισοφαρίστηκε στο 9', ακολούθησε το 2-1 του Θεοδωρίδη στο 52' και το 3-1 του Αμανατίδη στο 85'. Η σύνθεση: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Σιδηρόπουλος, Κυζίρογλου, Μπίκας, Φουλίδης, Αμανατίδης, Θεοδωρίδης, Χριστοφορίδης.
Για την είσοδο στον προημιτελικό έπαιξε με τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη και κέρδισε 1-0. Το γκολ πέτυχε ο Αμανατίδης στο 26'. Οι εφημερίδες γράφουν διθυράμβους για την ομάδα, αφού μετά την Δόξα Δράμας απέκλεισε κι άλλη ομάδα Α' Εθνικής και μάλιστα εκτός έδρας. Όλοι στέκονται στο ότι ο Πιερικός αδικείται από το μικρό σκορ, και ζητούν συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό "πυροτέχνημα χωρίς μέλλον" που είχαν αποδώσει στην ομάδα μας. Εκείνη την μέρα, μια ομάδα, ένα αστέρι, μια ποδοσφαιρική δύναμη που θα έγραφε Ιστορία γεννήθηκε για τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα είχε γεννηθεί πριν ένα χρόνο περίπου, απλώς αυτοί δεν το ήξεραν. Ήταν 16 Μαϊου 1962. Δρανδάκης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Κεφαλίδης, Σιδηρόπουλος, Καραφουλίδης, Μπίκας, Ορφανίδης, Θεοδωρίδης, Αμανατίδης και Χριστοφορίδης οι πρωταγωνιστές...
Στην προημιτελικό κληρώθηκε να παίξει με τον Απόλλωνα στην Κατερίνη. Στο παιχνίδι που έγινε στις 13 Ιουνίου1962, προηγήθηκε ο Πιερικός στο 60' με αυτογκόλ του Βερτσώνη, στην προσπάθειά του να αποκρούσει σέντρα σουτ του Σιδηρόπουλου. Ατυχώς έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Χριστοφορίδη στο 85' και δέχτηκε την ισοφάριση στο 90' (δοκάρι και μέσα). Στην παράταση που ακολούθησε, η ομάδα χωρίς ηθικό πλέον, παρεδόθη άνευ όρων, χάνοντας τελικά με 1-4. Η σύνθεση σε εκείνο το ματς: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Μπίκας, Καραφουλίδης, Φουλίδης, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.
Στέλιος Καραγεώργης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου