Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΜΕΓΑ - ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ - ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ



Συνηθίζεται από πολλούς από εμάς, όταν παρέλθει μια μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, να δυσφορούμε, να λησμονούμε τις βαθύτατες έννοιες της θρησκείας μας, να επαναπαυόμαστε στις υλικές απολαύσεις και να ξεχνάμε τάχιστα τη μυστηριακή, κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής και της μεγάλης εβδομάδας που διανύσαμε. Η άμεση και αναγκαία προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα της βιοπάλης και του ανταγωνισμού δεν μας αφήνουν περιθώρια για πνευματική ανάπαυση, για αγαλλίαση του νου και της σκέψης.
Είναι λάθος όμως να αντιμετωπίζουμε το Άγιο Πάσχα ως ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα, από το άγχος της εργασίας, ως συνηθισμένες διακοπές που έρχονται και παρέρχονται. Ακόμη κι αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε και να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο δωρητή της ζωής μας, στο χορηγό της αγάπης, στον Ιησού Χριστό.
Εκείνο το σημείο όπου, κατ’ εμέ, κορυφώνεται το μήνυμα των αγίων ημέρων του Πάσχα και καταδεικνύεται η αληθινή διάσταση της εβδομάδας των παθών του Κυρίου, είναι η αγάπη, η ταπείνωση και το φιλότιμο που καταλαμβάνει, ως από θαύμα, τις καρδιές ακόμη και των πιο απόμακρων μελών της εκκλησίας μας. Άνθρωποι που δεν ανταλλάσουν ούτε μια καλημέρα μεταξύ τους, κάποιοι που έχουν έρθει σε προστριβές και διαμάχες, άλλοι που δείχνουν απόμακροι και δύστροποι, μεταλλάσσονται αυτομάτως από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και ασπάζονται, έστω και τυπικά, τη χαρμόσυνη μέρα της Αναστάσεως. Τα βλέμματα όλων είναι γεμάτα χαρά, έτοιμα να δώσουν συγχώρεση κι αγάπη. Αυτό είναι το μεγαλείο της θρησκείας μας. Να γίνονται όλες οι γειτονιές την ημέρα του Πάσχα μια οικογένεια, μια παρέα, ένα σώμα Χριστού. Γιατί μόνο ο Χριστός μπορεί να μας ενώσει. Όταν ένα μικρό παιδί βιώνει έστω λίγες, αλλά ουσιαστικές στιγμές από τις υπέροχες ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας, κρατάει με λαχτάρα τη λαμπάδα με το άγιο φως, συμμετέχει στα έθιμα που κυριαρχούν στο σπίτι του και λέει με χαρά στον πατέρα του: « μπαμπά θέλω να έχουμε και αύριο Πάσχα…», πιστεύω ότι μας δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα χαράς ανάλογο με την σημασία των άγιων ημερών.
Το Πάσχα δεν έφυγε, δεν τελείωσε. Το Αναστάσιμο μήνυμα, το φιλί της αγάπης και η ταπεινοφροσύνη πρέπει να ακολουθούν τη ζωή μας πάντοτε για να μην υποκύπτουμε εύκολα στους πειρασμούς, στα μίση και τα πάθη που μας καταδυναστεύουν και περιορίζουν το πνεύμα μας στην ύλη και τη φθορά. Τα λόγια του Αγ. Συμεών του Νέου Θεολόγου από το βιβλίο του « Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι », αξίζει να μείνουν χαραγμένα μέσα στις καρδιές μας: « Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν τον Κύριο που μας πέρασε μέσα από το πέλαγος της νηστείας και μας οδήγησε με ευφροσύνη στο λιμάνι της Αναστάσεως του. Ανάσταση του Χριστού είναι η δική μας Ανάσταση, των κάτω κειμένων. Γιατί πως θα αναστηθεί αυτός που ποτέ δεν έπεσε σε αμαρτία, καθώς είναι γραμμένο, ούτε αλλοιώθηκε στο ελάχιστο η δόξα του; Ή πως θα δοξασθεί εκείνος που είναι υπερδεδοξασμένος και εξουσιάζει τα σύμπαντα;».
Η ζωή μας είναι ένα θαύμα. Ας το ζήσουμε με αγάπη, ειρήνη και ομόνοια.

Χριστός Ανέστη


Γιάννης Τσαπουρνιώτης

3 σχόλια:

  1. Wang Han Pin,άσε πρώτα να δέσουμε τους Φίλους μας εδώ στην Ελλάδα και μετά κοιτάμε προς Taiwan μεριά.
    Εξάλλου όπου και να ψάξεις μορφή σαν του 15august δεν πρόκειται να βρεις πουθενά, σ' όλο τον ντουνιά.
    Είναι δικός μας...
    50 Χρόνια Πιερικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά σ' όλο τον Σ.Φ.Ι.Π. και πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή